Наблюдава се увеличаване на компютърните престъпления в България. Това заяви шефът

...
Наблюдава се увеличаване на компютърните престъпления в България. Това заяви шефът
Коментари Харесай

ГДБОП отчита ръст на киберпрестъпленията у нас

Наблюдава се увеличение на компютърните закононарушения в България. Това съобщи шефът на дирекция " Киберпрестъпност " към ГДБОП Владимир Димитров на интернационален конгрес по отношение на киберпрестъпностт, оповестява Българска национална телевизия.

Той разясни, че най-често става въпрос за фишинг офанзиви с подправени айбанове, инвестиционни измами, предлагащи бързи облаги посредством инвестиции в разнообразни по тип подправени планове, а също и измами посредством уеб сайтове за покупка на коли.

Относно последната хакерска офанзива, при която бяха откраднати 12 млн. лв. от българска компания, Димитров уточни, че става въпрос за нигерийски незаконни групи, профилирани в този вид киберпосегателства.

Национален приоритет е битката с киберпрестъпността, акцентира на собствен ред шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

По негови думи компрометирането на междуфирмената преписка посредством подправени айбани е най-честото закононарушение с големи вреди. На всеки четири дни български компании стават жертва на сходна скица.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев съобщи, че противодействието на киберпрестъпността е измежду цели на Министерство на вътрешните работи. За задачата се влага в специалисти, повишение на тяхната подготовка и техническо застраховане.

Той бе безапелационен, бе без координирано интернационалните съдействие няма по какъв начин съответно са се отговори на киберзаплахите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР